Koiramäki

Millainen olisikaan suomalainen lastenkirjallisuus ilman Mauri Kunnasta? Hänen kuvakirjojensa eläväiset tarinat juontavat usein juurensa suomalaisesta elämästä ja historiasta. Ja tämän lisäksi kunnaksen kuvitus on täynnä sellaisia yksityiskohtia, että lapsilta kuluu monta iltaa Kunnaksen maailmassa.
Mauri Kunnaksen Koiramäki kirjan yhteisnide sisältää kolme Kunnaksen ikimuistoista kuvakirjaa.

Koiramäen talossa vie lukijan vanhan suomalaisen maalaistalon arkeen. Killestä, Elsasta ja pikku Martasta lapsi löytää helposti samaistumisen kohteen. Lasten silloista elämää voi verrata elämään nyt. Moni sellainen työtapa joka oli menneille sukupolville arkipäivää, ei kohtaa enää nykylasta. Paitsi kun hän lukee Kunnaksen kirjaa alkavat päreet lennellä, ruotiukot kertoa tarinoita ja piimäkirnu heilua. Koiramäen talossa kirja painottuu elintapoihin ja työtapoihin joilla maatalossa pärjättiin.

Niteen toinen kirja on Koiramäen lapset kaupungissa. Kuten nimikin kertoo, maalaismiljöö vaihtuu nyt kaupunkiin. Millaista elämä kaupungissa oli tuohon aikaan? Miksi Kille, Elsa ja Martta eivät saaneet yöllä nukuttua? Näyttääkö nykyään toripäivä samalta kuin ennen? Ja mitä voi ostaa vanhasta sekatavarakaupasta? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen löytyy vastaus kirjan sivuilta, omalla kunnasmaisella huumorilla höystettynä.

Koiramäen talvi on niteen kolmas osa. Nyt palataan Koiramäen taloon, ja vuodenaikaan jolloin leipä on kovaa ja kala suolaista. Koiramäessä tehtävää riittää aamusta iltaan, ja jokaisella on omat askareensa hoidettavanaan. Myös Elsa ja Kille osallistuvat talon töihin, Martta saa vielä hioa taitojaan. Lapset pääsevät myös vieraisille läheiseen savupirttiin. Talvisen aherruksen keskeyttää joulu, jolloin lattiat pannaan koreaksi, väki saunassa puhtaaksi ja maha täydeksi. Joulupäivän perinteinen aamukirkko kuuluu myös Koiramäen väelle. Uuden vuoden jälkeen kylään tulee vielä nuuttipukki, ja sitten elämä taas palautuu latu-uriinsa. Hevosella toimitetaan asiat, tehdään tukkisavotta ja kuljetetaan postia. Naisväki pesee pyykkiä avannon reunalla. Ehditään Koiramäessä toki vielä mäkeäkin laskea, ennen kuin pääsiäinen tuo kevään tullessaan.

Kunnaksen Koiramäki kuuluu lähes jokaisen lapsuuteen. Omalla hauskalla tavallaan se opettaa meille paljon tavoistamme, historiastamme, perinteistä ja suomalaisuudesta.
Hienossa kirjassa on paljon käsitteitä, ja se tarvitsee jo kokeneemman kuulijan äärelleen. Pienempien kanssa voi selata kirjan mielenkiintoista kuvitusta, mutta sen tarinat aukeavat vasta muutaman vuoden vanhempana.

Kirjassa on kolme tarinaa, ja yhteensä 131 sivua. Jokaisella aukeamalla on useampi kappale tekstiä.

 

Keskutele kirjasta:

Näin laajaan kirjaan kysymyksiä mahtuu joka sivulle.
Tässä muutama esimerkki, joiden avulla keskutelua voi avata.

  • Miten Killen ja Elsan elämä eroaa lapsen omasta elämästä?
  • Entä mitä juttuja silloin tehtiin, joita edelleen tehdään?
  • Miten ihmisten pukeutuminen erosi tästä päivästä?
  • Oliko elämä silloin rankampaa / hauskempaa / iloisempaa / onnellisempaa? Pyydä lasta perustelemaan ja keskustele siitä hänen kanssaan.
  • Mitä lapsi piti kaikista hassuimpana asiana tarinassa?
  • Oliko jokin asia mitä lapsi ei oikein ymmärtänyt? Voitte palata siihen ja selvittää asiaa yhdessä.

Saatavuus

17,00 €

Lainattavissa kirjastosta

Tiedot

koiramäki, koira, perinteet, suomalaisuus, tavat, historia, kulttuuri, joulu
Mauri Kunnas
-
Otava
Keuruu 2013
4 - 9

Vinkkaa kaverille

Email